Aktivitetstilbud

Organisasjoner

I Norge finnes det et mangfold av organisasjoner som har tilbud for skeive* som søker alt fra å møte andre, lære om skeive temaer, til å engasjere seg politisk. Organisasjonene er vant til å ta imot nye og oppleves ofte som et tryggere sted å møte andre. Et godt sted å starte for deg som vil bli bedre kjent med skeive miljøer i Norge.

*"Skeiv" er et inkluderende begrep som omfatter alle personer som ikke er heterofile slik som blant annet homofile, bifile, lesbiske, transpersoner, osv. (les mer om ikke-heterofile orienteringer her), samt personer som ikke er cis, slik som transpersoner, transvestitter, interkjønn, osv. (les om ikke-cis-personer her).

 

Skeiv ungdom

Skeiv Ungdom er den nasjonale skeive ungdomsorganisasjonen i Norge. Organisasjonen jobber for hvert enkelt menneskes frihet til å være seg selv uavhengig av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksualitet. Skeiv Ungdom har møteplasser ungdom hvor man kan delta i alt fra spillkveld til hyttetur. Ta kontakt med et av lokallagene der du bor eller kom på sommerleiren Jafnadhr. Organisasjonen arrangerer også seminarer og har debatter på skeive temaer.

Skeiv Ungdom er din organisasjon og jobber for at du skal ha det bra, uansett kjønnsidentitet, kjønnsutrykk og seksualitet. Det er et godt sted å starte og Skeiv Ungdom kan også gi deg råd og tips om andre tilbud. Start gjerne med å kontakte Ungdomstelefonen, Skeiv Ungdom sin telefontjeneste.

Skeiv Ungdom har også et kjønnspolitisk utvalg som kan gi råd og veiledning til deg som ikke identifiserer deg med det kjønnet du ble tildelt ved fødselen. Ta kontakt med trans@skeivungdom.no for mer informasjon. 

 

 • Lokallagene i Skeiv Ungdom. 

 • Jafnadhr, Skeiv Ungdom sin sommerleir. En uke med sol, sommer, workshops, show, konserter, foredrag, med mer. Bli med å leve i en ukes boble hvor det skeive er normen. Anbefales!

 • Stolt, Skeiv Ungdom sitt kunnskapsseminar som holdes i Trondheim hvert år.

 • Kjønnsmangfoldsleir, Skeiv Ungdom sin sommerleir for trans og andre ikkenormative kjønnsidentiteter

 

LLH

LLH er landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. De arbeider for likestilling, og mot alle former for diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (lhbt-personer) i Norge og i resten av verden. Lokallagene tilbyr sosiale aktiviteter for voksne og noen har også aktivitetsgrupper som driver med alt fra idrett til musikk. I Oslo har de også en kafé for personer som lever med HIV.

 • Rosa kompetanse er LLH sitt undervisningstilbud hvor målet er å gi økt kunnskap om kjønn og seksualitet til skoleansatte, politi og påtalemyndighet.

 • Lokallagene i LLH finner du her.

 

Skeiv Verden

Skeiv Verden er et flerkulturelt nettverk for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner som jobber mot diskriminering av personer uavhengig av etnisk og religiøs opphav. De har også en egen ungdomsgruppe i tillegg til torsdagssuppe en gang i uka.

 

Kjønn og identitet

Det finnes organisasjoner og utvalg som jobber spesielt for og med personer som opplever å identifisere seg med et annet kjønn enn de ble tildelt ved fødselen. Flere av disse arrangerer møteplasser og kan gi råd og veiledning.

 • Kjønnspolitisk utvalg er en del av Skeiv Ungdom og jobber spesielt for transungdom / ungdommer med kjønnsidentitetstematikk. De har de siste par årene arrangert kjønnsmangfoldsleir om sommeren. Les mer om dette tilbudet her, eller kontakt utvalget ved å sende en mail til trans@skeivungdom.no.
 • Forbundet for transpersoner i Norge er en interesseorganisasjon for alle som ønsker å være eller opptre i et annet kjønnsuttrykk enn det man vanligvis forbinder med det kjønnet man er født med. FTPN kan formidle rådgivning og hjelp og jobber for at alle transpersoner i Norge skal få aksept for å være den de er, enten det er på skolen eller på arbeidsplassen, eller i samfunnet forøvrig. Kan kontaktes på telefon 45690900 eller post@ftpn.no.

 

Skeive Studentorganisasjoner

Skeive studentorganisasjoner finnes i de største byene i Norge. De organiserer skeive møteplasser og sosialfaglige arrangementer for studenter. Se deres hjemme- / facebooksider for informasjon om aktiviteter og møteplasser.

 • Skeive Studenter Trondheim er en undergruppe under Skeiv Ungdom Trøndelag som ønsker å arbeide for mangfold og mot diskriminering. De har både sosiale og faglige rusfrie aktiviteter og temamøter for sine medlemmer og viktige aktører i studentlivet i Trondheim. 
 • Skeive Studenter Bergen tilbyr et møtested for skeive studenter ved institusjonene for høyere utdanning i Bergen. De er både et sosialt forum og formidler saker som angår skeive, slik som skeiv kunnskap, problematikk og kultur. De er der for alle som har lyst til å bli kjent med andre i byen og arrangerer blant annet foredrag, filmkvelder, hytteturer, spillkvelder og Quiz, samt informerer om aktiviteter, kulturtilbud, og andre ting som kan være av interesse for skeive i Bergen.
 • Skeivt Studentforum er foreningen for alle studenter ved universitetet og høyskolene i Oslo. De er med på å skape en inkluderende og fordomsfri møteplass for skeive og streite studenter. 

 

Skeive festivaler og arrangementer

Mange steder i verden handler pride om grunnleggende menneskerettigheter som som retten til ytringfrihet, til å delta i samfunnet fri for diskriminering og vold. I Norge har mange rettigheter blitt vunnet, personer av samme kjønn kan gifte seg, man har beskyttelse i loven mot diskriminering, allikevel er vi langt fra i mål og mange opplever fortsatt å bli behandlet anerledes på grunn av sin kjønnsidentitet og seksualitet. 

Når mange deltar på pride i Norge dag så handler det om å feire og synliggjøre av mangfold, vise solidaritet til de som opplever diskriminering og videreføring av kampen for likeverd mellom hetereseksuelle og ikke-heteroseksuelle, cis-kjønnede og ikke cis-kjønnede (se kjønn under spørsmål og svar). 

Under pride skjer det gjerne mange spennende arrangementer. Mange opplever det som befriende å delta i pride når folk flest er skeive, og ikke alle antas å være heteroseksuelle. Se hva som skjer i din lokale pride ved å følge lenkene under.

 

Oslo Pride (Europride)

Oslo pride er Norges største pride og finner sted i Oslo den siste uka i juni. Under Oslo pride kan man delta på workshops, debatter, foredrag og flere andre arrangementer. Ukas høydepunkter er blant annet åpningen av Pride Park onsdag og paraden lørdag i prideuka. I 2014 er det Europride, da inviterer Oslo pride personer fra hele Europa til å delta. Skeiv Ungdom er tilstede hele uka på Europride. Besøk nettsiden til Skeiv Ungdom for å se hva som skjer.

Det avholdes også andre prideuker og arrangementer rundt om i landet:

 

Idrett

Folk flest er forskjellige, derfor finnes det også et mangfold av aktivitetstilbud. Noen av disse er idrettstilbud for Skeive. Alle idrettstilbud bør være fordomsfrie tilbud. Dersom du opplever å bli behandlet dårlig i idretten, kontakt Håvard i prosjektet "Idretten mot homohets".

 

Raballder

Raballder er en sportsgruppe for skeive. De har et tilbud til deg som vil drive med håndball, innebandy eller volleyball sammen med andre skeive. Tilsammen er det 37 lag og hvert år arrangerer de "Rabalder cup".

 

Oslo Frontrunners

Oslo Frontrunners, er et joggelag for skeive. På Oslo Frontrunners treninger dukker man opp som man har lyst, jogger i det tempoet som passer en, og så langt du orker. Oslo Frontrunners er en undergruppe av LLH Oslo og Akershus.

 

 

Religion og tro

Religion og troer en viktig del av livet til mange mennesker. Å kombinere tro og identitet kan være utfordrende hvis man blir møtt av kunnskapsmangel og dogmatiske holdninger, samtidig viser meningsmålinger at kirken er delt i spørsmål om at samkjønnspar kan gifte seg i kirken og flere og flere er positive til kirkelig vigsel. Og hvis man har noen spørsmål så er det godt å vite at det finnes noen åpne og inkluderende organisasjoner som viser at man være seg selv og beholde sin tro.

 

Norges kristelige studentforbund

Norges kristelige studentforbund er et åpent og inkluderende kristent møtested for tenkende og engasjerte unge mennesker. De jobber for fred, rettferdighet og likestilling gjennom gudstjenester, sosiale, politiske og kulturelle aktiviteter.

 

Åpen kirkegruppe

Åpen Kirkegruppe er et kristent fellesskap for lesbiske og homofile. De har møteplasser for personer som er kristne og skeive og har fra tid til annen skeive gudstjenester.

 

Skeiv verden

Skeiv verden samler en bred kunnskap og erfaringer om hvordan det er å være skeiv, religiøs og flerkulturell. De har treff hver torsdag og en egen ungdomsgruppe.

Helse

Vi er alle hele mennesker og for at vi skal kunne ha det godt så er det viktig med god helse, både psykisk og fysisk. Alle helsearbeidere har ansvar for at du skal bli mottatt på en god måte, uavhengig av din kjønnsidentitet, kjønnsutrykk eller seksuelle orientering. Om du opplever utfordringer i møte med helsevesenet eller helsetilbud må du gjerne ta kontakt med oss i Ungdomstelefonen, eller LLH sitt prosjekt Rosa kompetanse skole som jobber med å lære opp helsepersonell. Send gjerne en mail til Anders som jobber der.

Det finnes mange helsetilbud for ungdom, enten du trenger å teste deg eller bare ønsker å snakke med en lege eller psykolog så finnes det et tilbud for deg i Norge.

Hvis du er en transperson eller har helserelaterte spørsmål knyttet til det å ikke identifisere seg med det kjønnet du ble tildelt ved fødselen så ta kontakt med trans@skeivungdom.no for råd og informasjon om helsetilbud.

 

Om å teste seg

Å ha sex øker sjansen for å bli smittet av seksuelt overførbare infeksjoner. Alle kjønnssykdommer kan behandles og de fleste kan man kurere seg helt for. Noen må man leve med hele livet, slik som hiv. Samtidig er det slik at det i dag finnes medisiner som gjør at man kan leve gode liv selv med en hiv-diagnose. Beste måten å beskytte seg for seksuelt overførbare infeksjoner er ved å bruke kondom (hvis du har penis) eller være flink til å rense leketøy, holde negler korte, bruke handsker, osv, ved sex mellom personer uten penis.

Å kunne ha en god seksuell helse forutsetter at man er flink til å teste seg når man har utsatt seg for risiko for å bli smittet. Å teste seg hvis du er en mann som har sex med menn er gratis. Noen steder tilbyr hurtigtester, mens andre må du vente en uke på svaret. Du kan teste deg på flere helsestasjoner, hos fastlegen, eller egne test-tilbud i de større byene. Her har du en oversikt over noen av disse.

 

Helsestasjon for LHBT-ungdom

Helsestasjonen for LHBT-ungdom er et gratis tilbud for ungdom i gruppen mellom 13 og 30 år i Oslo. Her jobber det en hyggelig helsesøster og lege som kan teste deg og gi deg råd og veiledning. De har gratis drop-in tilbud onsdager fra kl 16-19. Du kan også ta en uforpliktende telefonsamtale til helsestasjonen for å høre om tilbudet og avtale time om du ønsker det.

 

Bedreåvite.no

Informativ side drevet av St. Olavs hospital i Trondheim med oversikt over hurtigtesttilbud for HIV i Norge. 

 

Olafiaklinikken

Olafiaklinikken er et senter for rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner i Oslo. De har åpent drop-in tilbud mandag til fredag og du kan avtale time etter henvisning fra fastlege. Tilbyr hurtigtest for hiv og syfilis. Les mer på hjemmesiden. 

 

Sjekkpunkt

Sjekkpunkt er et drop-in hurtigtestingstilbud for hiv og syfilis drevet av Helseutvalget. Åpent onsdager og lørdager i Oslo. 

 

Gratis kondomer

En enkel og anonym måte å bestille kondomer og glidemiddel på internett. Kommer i posten som en anonym pakke.

 

Helsestasjoner for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Her kan du få rådgivning og veiledning om fysisk, psykisk og seksuell helse. Helsestasjonene tilbyr også også undersøkelser og behandling. Alle som arbeider på helsestasjonen har taushetsplikt.

 • Her har du oversikt over helsestasjoner i Oslo.
 • klara-klok.no har du oversikt over helsestasjoner rundt om i landet. Velg ditt bosted fra den oransje ruten med teksten "Få hjelp, nær deg".

 

Fastlegen

Fastlegen er som navneet tilsier din faste lege. Fastlegen kan litt om det meste, og skal kunne lytte, forstå og gi råd. I tillegg vurderer fastlegen om du trenger videre hjelp og behandling. Fastlegen har kontakt med mange hjelpeinstanser – og har derfor en viktig rolle som veiveiser i helsetjenesten. Mange av samarbeidspartnerne kan kobles inn, enten gjennom en telefonhenvendelse eller via en mer formell, skriftlig henvisning. Fastlegen har taushetsplikt.

Fastlegen kan du snakke med om både psykisk og fysisk helse. Hvem som er din fastlege kan du finne ut her. Om du ikke er fornøyd med din fastlege så kan du bytte fastlege. Les mer om fastlegen på www.ung.no

 

Helsesøster

Du treffer helsesøster på de fleste skoler og Helsestasjoner for ungdom. Du kan gå til helsesøster med spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Helsesøster har taushetsplikt. Les mer om helsesøster på www.ung.no

Info på nett

Internett er en verden av informasjon, det finnes nesten ikke det spørsmål man ikke kan finne svar på. Men hvordan vet man at det svaret man fant er sant? Vi har funnet noen gode sider for å få svar på spørsmål, og noen hvor man kan lese skeive nyheter og snakke med andre.

 

Klara Klok

Spørresiden Klara Klok svarer barn og unge i aldersgruppen 10 - 30 år. De ønsker å gi god informasjon og veiledning om temaene helse, forhold og familie, rusmidler og seksualitet uavhengig av kjønn, alder, bosted, etnisk tilhørighet og funksjonsnivå. Spørsmålsstilleren er er anonym og alle får svar innen en uke. De har et bredt fagpanel bestående av bl.a. leger, helsesøstre, psykologer, prest, tannlege og sosionom.

 

Ung.no

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). All informasjon som er publisert på ung.no er kvalitetskontrollert og godkjent, slik at du kan være sikker på at det som står er sant og riktig.

 

Ikke finn deg i det

Har du eller noen du kjenner opplevd å bli utsatt for hatkriminalitet? Hatkriminalitet skjer i Norge, men alt for få rapporterer. På nettstedet ikkefinndegidet.no kan du rapportere hatkriminalitet og få støtte, råd og veiledning.

 

Sex og samfunn

Sex og samfunn i Oslo er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne. Fra mandag til torsdag har senteret åpent for gratis konsultasjoner for alle unge ut det året man fyller 25 år. Bosted har ingen betydning for om du kan bruke tilbudet og det er gratis.

 

Blikk

Blikk er Norges største skeive magasin og kombinerer informasjon og underholdning. Den finnes både i papirformat og som nettutgave. 

 

Gaysir

Norges største nettsamfunn for skeive. Gaysir er en møteplass for skeive over 16 år. Du finnes også skeive nyheter her. Som et mini-facebook oppretter man sin egen brukerprofil med bilde, tekst, dagbok, galleri, grupper, og venner. Husk å ta dine forholdsregler når du møter andre på internett, du vet aldri om den på den andre siden er de som de utgir seg for. Ikke avtal å møte fremmede på private steder og sett dine egne grenser.

Hjelpetelefoner

Ungdomstelefonen er en tjeneste hvor unge svarer unge på spørsmål om forelskelse, seksualitet, kjønn, identitet, aktivitetstilbud og sikrere sex. 

Vi er der og svarer, men det er ikke alltid vi har alle svarene. I Norge er vi så heldige å ha et mangfold av hjelpetelefoner som kan svare på et mangfold av spørsmål. Mange av disse er døgnåpne. Her har du en liste over andre hjelpetelefoner som kan svare deg om spesifikke temaer som BDSM, overgrep, barnevern, kriser, og mye mer.

 

Rustelefonen

Rustelefonen svarer på spørsmål relatert til alkohol- og narkotika.

 

SUSS-telefonen

SUSS-telefonen svarer på spørsmål om helse, samliv og seksualitet.

 

Mental Helses hjelpetelefon

Dette er en døgnåpen hjelpetelefon hvor du kan snakke åpent om livets utfordringer, eller få info om hjelpe- og aktivitetstilbud.

 

Kors på halsen

På Kors på halsen kan du som er under 18 år snakke om hva som helst - trygt, gratis og anonymt. Tjenesten drives av Røde Kors.

 

Incestsenterets hjelpetelefon

Incestsenteret i Vestfold har en døgnåpen hjelpetelefon for personer utsatt for incest og seksuelt misbruk.

 

Alarmtelefonen for Barn og Unge

Alarmtelefonen for Barn og Unge er en gratis nødtelefon for barn og unge som har det vanskelig hjemme.

 

Kirkens SOS

Kirkens SOS er en selvmordsforebyggende krisetjeneste. Telefonen er døgnåpen.

 

SMiL-Norge

SMiL-Norge er en interesseorganisasjon for sadomasochister og mennesker med interesse for BDSM / SM og fetisjisme i Norge. De har en rådgivningstelefon, åpen på tirsdager i partallsuker.

 

Youchat

Youchat et samtaletilbud via chat som drives av ansatte og frivillige ved Helseutvalget. Vi sitter klare for å snakke med deg hver mandag og torsdag kl.17:30-20:30.