Frivillig i Ungdomstelefonen

Har du lyst til å gjøre en forskjell i et annet menneskes liv? Er du en god lytter? Lyst til å engasjere deg i noe meningsfullt?

Nå ser vi etter nye frivillige til Ungdomstelefonen!

Hva er Ungdomstelefonen?

Ungdomstiden er for mange en tid med store spørsmål, og da kan det være fint å ha noen å snakke med. Derfor finnes Ungdomstelefonen.

Vi er en lavterskeltjeneste som svarer på spørsmål om kjønn, seksualitet og identitet. Ungdom kan henvende seg til oss anonymt på telefon, chat og via meldingstjeneste.

I fjor hadde vi over 1500 henvendelser, og Ungdomstelefonen betyr mye for mange.

Ungdomstelefonen drives av fantastiske frivillige og vi ønsker alltid nye, engasjerte frivillige velkommen. Kanskje er det deg?

Å være frivillig i Ungdomstelefonen​

Som frivillig i Ungdomstelefonen svarer du på henvendelser fra ungdom med spørsmål om kjønn, seksualitet og identitet. 

Å være frivillig i Ungdomstelefonen er utfordrende, men også fantastisk givende og meningsfylt. Det er en mulighet til å virkelig gjøre en positiv forskjell i et annet menneske sitt liv. 

Kanskje har du selv vært ung og skeiv og ønsket at det var noen du kunne snakke med? Som frivillig i Ungdomstelefonen kan du være den du selv skulle ønske var der for deg da du trengte det.

Alle våre frivillige får grundig opplæring og mulighet til å delta på kurs og faglige samlinger.

For å være frivillig i ungdomstelefonen må du være over 18 år og bo i Osloområdet.

Les mer om å være frivillig i Ungdomstelefonen: http://ungdomstelefonen.no/om-oss#Frivillig-hos-oss

Har du lyst til å gjøre en forskjell? Eller har du bare lyst til å vite mer om å være frivillig i Ungdomstelefonen? Så send en mail til: frivillig@ungdomstelefonen.no

 

 

Sånn slipper du drikkepress.

Er du en av dem som har følt deg presset til å drikke alkohol? Vært på fest blitt bedt om å drikke mer for å være en del av gjengen festen? Møtt alt fra bekymrede blikk til kjipe kommentarer? Må du STADIG forklare og ikke minst forsvare hvorfor du ikke har lyst til å drikke?  *Sukk*. Jeg vet alt for godt hvordan du har det. Det er dessverre sånn at det er en norm, eller en forventning i samfunnet at når man er på fest, så drikker man. Det kan føre til at vi drikker, selv om vi ikke vil det, eller at vi rett og slett blir så lei av å bli annerledesgjort at dropper å gå på fest – selv om vi gjerne ville!

Men ikke gi opp! Denne artikkelen gir deg noen råd og tips til hvordan du kan komme deg helskinnet og rusfri gjennom fest og moro. 

I løpet av livet skal vi på mange sosiale eventer hvor alkohol også står på gjestelista. Og hvis du ikke vil bli kjent med alkohol så trenger du en unnskyldning, for det er visst vanlig folkeskikk å bli kjent med herr alkohol. Du skal ha en grådig god unnskyldning for å la være. Men hvorfor skal du absolutt være kompis med denne karen dersom du ikke vil det?

Det finnes mange grunner for å ikke drikke. Enten det er konsekvensene for kroppen dagen derpå, manglende ønske om å miste kontroll over egen kropp, frykt for å gjøre dumme ting man aldri ville gjort foruten, manglende lyst til å bruke penger, eller kanskje du bare ikke liker smaken.

La oss si det en gang for alle. Det er ikke du som skal unnskylde deg, det er de som stiller dumme spørsmål. Å si «vil ikke» eller «drikker ikke» er nok i seg selv. Enten du sier det med ord, eller ved rett å slett å la være å drikke på fest.

Og du som stilte det spørsmålet. Hva får deg til å stille det spørsmålet? Hva gjør det for deg om noen ikke drikker? Det er mange valg du som deltager eller vertskap for en fest tar og som er med på å sette stemningen, eller standarden for hva som er greit og ikke greit. Hvorfor i all verden er det viktig for deg om en annen drikker eller ei? Hvordan ville det vært å få det samme duste spørsmålet hver eneste gang du møtte noen nye mennesker? Når ble du sist spurt hvorfor du drikker på fest?

Enkelt og greit. Dersom noen som ikke drikker har veldig lyst til å prate om det så hadde vedkommende tatt det opp selv. Startet en blogg eller en tråd i et diskusjonsforum. Gått med en t-skjorte som sier «Spør meg om du lurer på hvorfor jeg ikke drikker!». Så hvis ikke den du møter tar det opp selv, «give me a break!» og spør heller om noe helt annet.

Gjenta etter meg. Det er helt normalt å ikke gjøre som alle andre og det å ikke drikke har ikke noe å si for hvordan jeg har det når jeg går på fest. Tro meg - du blir verken mer morsom, flinkere til å danse, eller bedre i senga av å være full – heller det omvendte.

Så enten du er en av de som drikker, men vurderer å slutte med det om du får mulighet eller en som ikke drikker og du skal på fest, og du får det dumme spørsmålet NOK EN GANG. Vær litt forberedt og svar tilbake!

 

Her er noen forslag til måter du kan svare på ulike teite spørsmål som måtte komme din vei.

Unødvendig spørsmål nr.1 - «Så kjipt du må ha det som ikke drikker alkohol!»

 • Det var gøy inntil du kom...
 • Ikke i det hele tatt, jeg trenger ikke alkohol for å ha det gøy, det hadde vært veldig trist og heller dyrt om jeg bare hadde det gøy når jeg var full. Er det virkelig sånn for deg?
 • Hahaha, den var morsom!

 

Unødvendig spørsmål nr.2 - Hvorfor drikker du ikke?

 • Hvorfor drikker du? (Obs, du løper en liten risiko for å få svar som "det er godt", "gøy", osv.)
 • Hva som er godt eller morsomt er jo en smakssak, eller hva?
 • Hvorfor spør du om det?
 • Jeg vil ikke forgifte meg.
 • Jeg drikker jeg. Jeg drikker vann.
 • Jeg har ikke lyst til å være som alle andre.

 

Unødvendig spørsmål nr.3 - Men én drink kan du vel ta?

 • Nei, jeg er ikke avhengig.
 • Jeg har en drink. Eneste forskjellen fra din er at min ikke inneholder alkohol.
 • Er det sånn du pleier å tenke rett før du har tatt en for mye?
 • Hvorfor er det så viktig for deg at jeg drikker?
 • Så gøy at du sa det! Jeg satt nettopp og tenkte på at du nok har tatt deg et par drinker for mange.
 • Nei, siden jeg er avholds så kan jeg ikke ta "én" drink.
 • Spør deg selv hvorfor det blir slitsomt for deg å sitte ved siden av en som ikke drikker når du selv gjør det.
 • Er dette en slags vervekampanje? Får du en brødrister om jeg blir en del din superkule drikkegjeng?

 

Svarene er hentet fra og fritt oversatt etter www.svarpatal.se

Og du som står på andre siden -  tenk deg litt om før du spør – vil du egentlig legge press på og skape ubehag for denne personen som ikke drikker? Og hva gir det egentlig rett til å utøve sånn makt over andre. Ingen krever at du må forklare deg, ikke krev det av andre. Som Disney sier det – «Let it go».

 

Hva er hiv og hvorfor skal jeg snakke om det?

Verdens aidsdag 1. desember 2014
Om sløyfer, SOI og sexy sikkerhet

 

Når snakket du sist om hiv?

Når man sier ordet aids tenker mange på syke barn og voksne i Afrika, en epidemi som tar liv. Men sannheten er at det er mange av oss som lever med hiv i Norge i dag, det er bare kunnskapen som er langt borte. Da jeg begynte i Ungdomstelefonen visste jeg ikke så mye om hiv, jeg er glad for at jeg vet mer om det i dag. For det er forsket masse på det siden 1981, og i dag er hiv en sykdom man kan leve helt vanlige liv med, bare man passer på og tar medisiner. Det betyr ikke at det er en sykdom man ønsker å få, det er viktig å beskytte seg når man har sex, men i dag så er ikke den største utfordringen for personer som lever med hiv sykdommen, men reaksjonene man får eller tror man vil møte fra andre rundt deg. 

For å gjøre det bedre å leve med hiv i Norge i dag er det viktig at vi snakker om hva hiver for noe. Med mer åpenhet vil flere stå fram og flere vil teste seg. 1. desember er det Verdens Aidsdag 2014, hvor man markere den kampen som har pågått og forsatt pågår for å få god behandling til alle, og vise at hiv er en sykdom som bekjempes med kunnskap, ikke frykt og kriminalisering. Vi kan alle være med å bryte tausheten.

Hva er egentlig hiv/aids?

Aids er en forkortelse av det engelske uttrykket «acquired immune deficiency syndrome», og er at hele immunsystemet kollapser og slutter å fungere. Så etter hvert vil man kunne bli syk av hver eneste lille bakterie og sykdom som de fleste av oss klarer å bekjempe med immunsystemet sitt. Aids er i midlertidig ikke det som smitter, men heller en tilstand man kan få av hiv hvor imunforsvaret bryter sammen. Hiv betyr «human immunodeficiency virus», og er en SOI, altså en Seksuelt Overførbar Infeksjon.

Sånn ser det ut: Bilde av et hiv-virus

 

Sexy sikkerhet

Hvordan beskytter man seg mot HIV? Det er det kun én ting som gjør – kondomer! Disse fantastiske små gummigreiene er våre beste venner. De beskytter mot absolutt alt av SOI, og er i tillegg bombesikre mot graviditet i tillegg, for de av oss som liker heterofilt samleie. Kondomer er kjempelette å bruke, men hvis man er det minste usikker, er dette noe det er helt perfekt å spørre helsesøster på skolen om. Hun vil sikkert mer enn gjerne forklare hvordan kondomer skal brukes best, og hun har selvfølgelig taushetsplikt. Man kan også ta kontakt med sin lokale Helsestasjon for Ungdom eller kanskje fastlegen sin om man ønsker hjelp. Alle disse alternativene listet over vil også gi deg så mange gratis kondomer du skulle ønske om du ber om det! Det aller viktigste er å huske på at det er tøft å bry seg om sikrere sex. Hvis personen du vil ha sex med ikke er moden nok til å ville bruke beskyttelse, så er hen kanskje ikke moden nok til å fortjene å ha sex med deg? Det er sexy å ville yte sikrere sex!

 

Nordmenn med HIV

I Norge er det litt under 0,1% av befolkningen, ca. 4 000, som lever med hiv. I Norge finnes det god hjelp til å klare seg helt fint og selvfølgelig ha god livskvalitet. En person som går i vellykket behandling er nærmest symptom og smittefri! Likevel er det et faktum at har man fått hiv i kroppen, kan man aldri bli kvitt det. Man må gå på medisiner og gå jevnlig til legen resten av livet. Noe som mange kanskje synes er verre enn den fysiske delen av å ha hiv, er stigmaet. Altså at de behandles annerledes hvis de forteller andre om at de har hiv, og kjenner på at det må være en hemmelighet og en skam for dem å bære, noe som kan være tøft å oppleve daglig. Dette er noe vi må gjøre noe med som et samfunn!

 

Visste du?

Hiv smitter kun gjennom kroppsvæsker som blod, sæd, brystmelk, og andre sekreter. Du kan ikke bli smittet av hiv verken ved å drikke av samme glass som en hivpositiv, være nær eller kysse. Det må være kontakt mellom en slimhinne eller åpent sår. Man sier at man må drikke en bøtte med spytt og selv da er sjansen mikroskopisk, spesielt hvis vedkommende går på vellykket behandling. Da blir det også veldig rart at folk kan være så redde for infeksjonen. Praktiserer du sikker sex er det ikke noe i veien for å ha et trygt og godt sexliv - enten du lever med hiv eller ei.

 

Hva kan jeg gjøre?

Ikke bare vil det å snakke om hiv gjøre hverdagen til de av oss som lever med infeksjonen lettere, men det vil også gjøre at hele samfunnet har mer kunnskap, som er kjempeviktig! Hvis man har kunnskap om noe, kan man bedre beskytte seg mot det og vise forståelse for andre. For eksempel et skoleprosjekt er en god mulighet til å lære mer om temaet, og da kan man lære opp andre også.

 

En annen ting man kan gjøre er å bli med på verdensaidsdag.no sin kampanje på Twitter, Instagram og Facebook. Det gjør man ved å bruke ordknaggene #bryttausheten og #hivsløyfe. Lag din egen versjon av den røde sløyfen med et skjerf, en tegning eller hva enn du kommer på, og del på sosiale medier for å vise din støtte!

 

Har du flere spørsmål eller vil vite mer om temaet, sjekk ut verdensaidsdag.no eller ring, chat eller send melding til oss i Ungdomstelefonen for å snakke om det.

Transminnedagen

Hvert år markeres Transminnedagen over hele verden den 20.november. På engelsk heter den Transgender Day Of Remembrance (TdoR).

Overalt i verden i dag tennes det lys, lys for å minnes og lys for å rette oppmerksomheten rundt de som blir utsatt for hatkriminalitet på grunn av sitt kjønn, sitt uttrykk eller identitet. Også i Norge opplever transpersoner vold, trakassering og diskriminering.

Transfobi

Transfobi er negative holdninger og følelser rettet mot transpersoner, deres kultur, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Transfobi kan vise seg i form av fordommer, diskriminering, forakt , hat og vold.

Det er ikke bare på selve transminnedagen at vi husker på dem av oss som kanskje opplever diskriminering og trakasseing i hverdagen, det kan vi gjøre hver dag!

Har du for eksempel tenkt på at ikke alle er helt sikre på hvilken do de kan gå på? For mange transpersoner er det mye usikkerhet angående akkurat det, hvordan vil folk se meg, ser de at jeg hører til her? Det er spørsmål som vi alle stiller oss av og til, men for noen handler det mer om hva andre forventer av deg på grunn av utseende ditt. Kanskje matcher ikke kroppen med innsiden?

 

Hva kan du gjøre?

Først av alt, hvis du opplever diskriminering på egne eller andres vegne, altså at noen blir behandlet urettferdig eller dårlig på grunn av sin identitet, sitt uttrykk eller sitt kjønn, ta gjerne kontakt med en voksen eller en du stoler på. Eller du kan kontakte oss i Ungdomstelefonen slik at vi kan hjelpe deg/dere videre. Du kan også sende en mail til kjønnspolitisk utvalg i Skeiv Ungdom på trans@skeivungdom.no,

Videre kan man for eksempel foreslå å opprette kjønnsnøytrale toaletter i skolen eller på jobben din? Det kan være en god løsning for mange, og da slipper alle usikkerheten om hvor det er greit å gå.

For at andre skal føle seg trygge sammen med deg så er det fint å være så inkluderende som mulig. Å være inkluderende betyr for eksempel å snakke positivt om transpersoner som gruppe, trekke frem rollemodeller eller stå opp for noen du kjenner som blir diskriminert.

Det er ikke alltid like lett å si fra selv, når du står midt oppi det. Men etterhvert som utforsker hvem du er og blir mer sikker, prøver ut og finner gode, trygge miljøer til å gjøre dette. Så blir det igjen lettere å være seg selv - akkurat som den du er.

Og blir du usikker - så kan du alltid ringe, chatte eller melde med oss i Ungdomstelefonen.

Ungdomstelefonens nye look!

Ungdomstelefonen er stolte av å kunne presentere vår nye grafiske profil! Etter å ha fyllt 16 år så har Ungdomstelefonen kommet fram til at vi nesten har blitt voksne og kan ikke lengre være like barnslige som før. Så vi har fått nye klær og ikke minst - nytt nummer og nye tjenester!

Målet er at det skal være lettere for deg og alle andre å finne oss og bruke oss. På de nye nettsidene kan dere finne mer nyttig informasjon, chatte med oss, sende oss meldinger, bestille materiale og mye mer.

Ungdomstelefonen er stolte av å kunne presentere vår nye grafiske profil! Etter å ha fyllt 16 år så har Ungdomstelefonen kommet fram til at vi nesten har blitt voksne og kan ikke lengre være like barnslige som før. Så vi har fått nye klær og ikke minst - nytt nummer og nye tjenester!

Målet er at det skal være lettere for deg og alle andre å finne oss og bruke oss. På de nye nettsidene kan dere finne mer nyttig informasjon, chatte med oss, sende oss meldinger, bestille materiale og mye mer.

Først vil vi gjerne skryte litt av vår nye logo og vårt nye nummmer - 400 00 777 ! Det er både lett å huske og koster mye mindre å ringe. Nå kan du bruke dine inkluderte ringeminutter eller betale helt vanlig mobiltakst når du kontakter oss.

Meldingstjenesten er vår nyeste tjeneste - nå kan du sende meldinger til oss og være HELT anonym. Selv om du legger inn eposten din så kan vi ikke se den og alle meldinger mellom deg og ungdomstelefonen er sikkert kryptert slik at ingen andre kan lese den. Svaret kommer inn i din innboks sammen med en link for å svare tilbake.

Chatten var Ungdomstelefonen sin julegave til alle i fjor jul og er en trygg og lavterskel måte for deg som gjerne vil snakke med noen her og nå, men ikke er helt klart for å ta opp telefonen og ringe.

Mange svar finner du også på nettsiden hvor du kan lese om forskjellige temaer som vi får mange spørsmål om og du kan også finne informasjon om hvor du kan henvende deg for å møte andre eller få hjelp med ting du lurer på.

Samtidig vil vi alltid være der - unge svarer unge - søndag til fredag fra 18-22. Ta den tiden du trenger, Si HVA du vil.

Gleder oss til å høre fra deg!

Hilsen Ungdomstelefonen