Spør oss!

Om det er noe du lurer på kan du sende spørsmål direkte til oss. Det eneste vi ber om er mailadressen din, slik at vi kan sende deg et svar tilbake. Forutenom dette er du helt anonym og spørsmålet ditt blir ikke publisert noe sted.

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift

Basic

  • Tillatte HTML-tagger: <em> <strong> <ul> <ol> <li> <p> <br>
  • Automatisk linjeskift

Seksualitet

Alle mennesker har en seksualitet. For de fleste er det riktignok først i tenåra at vi blir klar over den. Venninna eller vennen som vi ble litt mer glad i enn vi trodde vi skulle bli. Seksualiteten er noe som forandrer seg og som man vokser på gjennom hele livet etterhvert som man finner ut av hvem man er og hva man liker. Noen identifiserer seg som aseksuelle, det betyr at man ikke opplever romantisk eller seksuell tiltrekning til andre mennesker.

Vi kan si at seksualitet handler om tre ting. Hvem du blir tiltrukket av (tiltrekning), hvem du er (identitet) og hva du gjør (praksis). 

Alle mennesker har en seksualitet. For de fleste er det riktignok først i tenåra at vi blir klar over den. Venninna eller vennen som vi ble litt mer glad i enn vi trodde vi skulle bli. Seksualiteten er noe som forandrer seg og som man vokser på gjennom hele livet etterhvert som man finner ut av hvem man er og hva man liker. 

Vi kan si at seksualitet handler om tre ting. Hvem du blir tiltrukket av (tiltrekning), hvem du er (identitet) og hva du gjør (praksis). 

 

Tiltrekning
Hvem du blir tiltrukket kan handle om kjønn, kanskje du tiltrekkes av personer som identifiserer seg som gutter, eller kanskje det handler om intellekt - du synes personen bare er så smart og får deg til å tenke, eller kanskje det var den litt tørre humoren som du nesten ikke tør å le av. For å ikke snakke om det smilet da, det som gjør at du bare må rødme og se bort. 

Uansett om det er utseende, kroppsspråk eller personlighet så er vi alle forskjellige i hva vi tiltrekkes av. For noen er det skummelt å finne ut at man er tiltrukket av noe andre ikke er, men når man blir kjent og trygg på seg selv og tør å utforske hva man tiltrekkes av - så vet man også litt bedre hvordan man vil ha det og kan ha det godt med den man er.

 

Identitet
Hvem du er handler om identitet. "Jeg identifiserer meg som...". Kan du avslutte den setningen? Alle har en identitet, noen er bare mer klar over den enn andre.Ofte bruker vi kategorier om identitetene våre for å lettere forstå den. Det kan være homofil, heterofil eller bifil. For å ikke snakke om aseksuell, panfil, skeiv, androfil, osv. Henger du fortsatt med? Jeg tror vi må prøve å forklare litt hva de betyr.

Homofil brukes om personer som blir tiltrukket av personer av det samme kjønnet som en selv. Heterofil brukes av personer som blir tiltrukket av personer som er det motsatte kjønnet enn de selv. Bifil er personer som blir tiltrukket av begge kjønn. Panfile er personer som tiltrekker seg i personer og personligheter, og hvor kjønn ikke er så viktig. Androfil er personer som tiltrekkes av personer som har et utseende som ikke er helt gutt og ikke helt jente. 

Noen trives kjempegodt med en av de kategoriene, andre opplever ikke at de passer i noen. Alle forstår kategoriene så forskjellig, hvordan kan jeg finne en som er meg? Skeiv brukes ofte som et samlebegrep for alle seksuelle identiteter som ikke er heterofile. Det er en boks man kan bruke for å slippe å putte seg i så trange bokser, samtidig om det er en boks som du kan bruke for å inkludere alle. Du kan være homofil og skeiv. Du kan være transperson og skeiv. Du kan være aseksuell og skeiv. Eller du kan bare være skeiv. Derfor velger mange å bruke ordet skeiv for å vise hva man identifiserer seg som. 

En måte å se det på er som en skala mellom homo i den ene enden og hetero i den andre. Det er få befinner seg helt på den ene eller andre enden av skalaen. Noen er nærmere den ene enden (mer eller mindre homo/hetero), mens andre er nærmere midten (hverken homo eller hetero). De fleste er et sted imellom.

Det er en identitet som har fått litt mer plass en andre i samfunnet, heterofili. Mange fler identifiserer seg som heterofil enn ikke-heterofil. Seksualiteten heterofili er så vanlig at folk flest tar den rett og slett for gitt. Det dumme med når den blir tatt for gitt er at alle andre seksualitetene blir usynlige. Alle tror at gutter blir forelsket i jenter og jenter i gutter. Skolebøkene tror det. Foreldrene tror det. Vennene dine tror det. Lærerne tror det. Tv tror det. Og internett tror det. Nå er ikke det helt sant, ikke alle tror det. Men det kan fort føles sånn.

Det er derfor man ofte kan føle seg litt anerledes når man ikke passer med de identitetene som tas for gitt. Det føles fort litt frustrerende å være usynlig. Da er det godt å vite at det ikke er slik at det er ens egen feil. Det er de som tar alt for gitt som burde ha skjerpet seg og forstått at du også finnes! Og at du ikke er alene. For det er MANGE ikke tror det. Og det er mange som ikke har det sånn. 

Om man ikke identifiserer seg som heterofil og aldri har møtt noen andre som gjør det heller så kan det være utrolig godt å være på et sted hvor det ikke er sånn. Et sted hvor ikke alle tar gitt at du er noe du ikke er. For noen er ikke dette så viktig, eller kanskje det bare er viktig en liten del av livet, og så blir det ikke så viktig. Om du har lyst til å oppleve det, så gjør det når du kjenner deg klar.

Les mer om hvor du kan møte andre under aktivitetstilbud-siden.

 

Praksis
Praksis handler om hva du gjør. Ofte henger det sammen med identitet og tiltrekning, men ikke alltid. Alfred Kinsey var en forsker i USA på 1900-tallet. Rundt 1950 ga han ut en rapport om menneskers seksualpraksis. Den snudde litt opp ned på hvilke oppfatninger vi har om hvordan menneskers seksualpraksis er.

Den viste at nesten halvparten hadde hatt seksuelle "reaksjoner" mot personer av begge kjønn i løpet av voksenlivet og at over en tredjedel hadde hatt minst en seksuell opplevelse med en av samme kjønn. En av ti oppga at de på en eller annen periode i livet identifiserte seg som homofil. 

Undersøkelsen er en av mange som viser at praksis, tiltrekning og identitet ikke alltid henger sammen, tvert imot så er mennesker mye mer åpne i sin eksperimentering enn det mange av oss tror eller det vi forteller til andre.

 

Om å være seg selv

Noen vet hva de er og ønsker helt fra begynnelsen. For andre så er det en tid for å eksperimentere og finne ut av ting. For noen noen er dette noe som varer hele livet. 

Det viktigste er at du selv bestemmer hvordan du vil definere din seksualitet. Det er lett å sammenligne seg med andre, men det som er riktig for en person er ikke alltid riktig for en annen. Ingen er som alle andre er det et ordtak som heter. Ingen er som du og trenger ikke være som alle andre.

Det er godt å kunne være åpen om hvem man er, men du bestemmer selv hvem du ønsker å være åpen til og når. Det viktigste er at du er komfortabel med hvem du er. 

Kjønn

I samfunnet i dag så snakker vi som oftest om gutt og jente. De forstås som to forskjellige kjønn med forskjellige egenskaper. Gutter kjennetegnes ved å ha en type kropp og en type oppførsel. Jenter kjennetegnes ved å ha en annen type kropp og en annen type oppførsel. De to kategoriene vi deler kjønn i har ikke bare forventninger til hvordan vi ser ut, men også hvordan vi skal oppføre oss. 

Når noen ikke oppfører seg sånn som disse kjønnsnormene så risikerer de å få negative reaksjoner fra de andre rundt en. En gutt som leker med dokker, eller en jente som liker å mekke på biler kan risikere å få negative kommentarer, eller bli ertet og i verste fall ekskludert. Disse forventningene kan være litt forskjellige fra hvor du befinner deg i verden, men felles for kjønnsnormene er at de forteller oss hva vi får lov og ikke lov til som gutter og jenter og slik er de med på å begrense hvem vi kan være.

Ikke alle passer inn i kategoriene gutt eller jente. Personer som identifiserer seg som et annet kjønn enn det de ble tildelt da de ble født kalles ofte for transpersoner. Personer som identifiserer seg som det samme kjønnet som de ble tildelt da de ble født kalles for cis-personer. Noen personer er hverken født gutt eller jente. De av oss som har fysiske trekk av både gutt og jente kaller vi ofte for interkjønn. Dette handler om personenes kjønnsidentitet

På samme måte passer ikke alle inn i forventningene til hvordan gutter og jenter sitt kjønnsutrykk skal være, som i eksemplet med gutten som lekte med dokker over. Når noen opplever å bli behandlet negativt for sitt kjønnsutrykk så kan det være lett å tenke at det er en selv det er noe galt med. Ideéne om hva en gutt og jente er står så sterkt i samfunnet. Men hvem er det som skal få bestemme hvordan du og andre skal få utrykke kjønnet sitt? 

Det å leke med kjønnsutrykk kan være en god måte å finne ut hvordan du ønsker å utrykke kjønnet ditt og finne ut av hvordan du vil identifisere deg. Hvis du vil begynne rolig så prøv det hjemme foran speilet, når ingen andre kan se deg. Hva trives du best med?

Ta gjerne kontakt med kjønnspolitisk utvalg i Skeiv Ungdom. De kan du nå ved å sende en mail til trans@skeivungdom.no. Eller bare ta kontakt med Ungdomstelefonen så kan vi hjelpe deg videre.

Sex

Enten vi er unge eller gamle så er mennesker flest seksuelle vesener (ikke alle, noen er aseksuelle og føler ikke, eller føler ulik grad av seksuell tenning). Hvem vi har sex med og hvordan vi har sex henger sammen med hva slags kropp vi har og hvordan vi forholder oss til seksualiteten vår. Seksualiteten følger oss og utvikler seg gjennom hele livet, fra vi er små til vi blir gamle. De erfaringene vi gjør oss gjennom livet påvirker hvordan vi er som seksuelle vesener og vi lærer gjennom hele livet.

Første møte med sex starter gjerne alene. Onani er en form for sex som vi har med oss selv. Gjennom onani lærer vi å kjenne vår egen kropp og hva som kjennes godt. Hvilke fantasier vi tenner på og hvilke mennesker vi tiltrekkes av. Å kjenne seg selv er et godt utgangspunkt for å bli kjent med andre!

Når vi har sex med andre så er det et par ting vi må passe på. Vi må passe på hverandre, og at begge vil ha sex (samtykke - du bestemmer selv hva du vil og ikke vil gjøre!). Vi må passe på at begge parter er like mye verdt, og at det ikke er et ujevnt maktforhold mellom oss og den andre (likeverd). Og vi må passe på at vi ikke smitter hverandre med seksuelt overførbare infeksjoner (sikrere sex).

Vi må rett og slett ta vare på hverandres seksuelle helse - både psykisk og fysisk.

 

Om samtykke 

Uansett hvem du er tiltrukket av, hva du identifiserer deg som og hva slags seksuell praksis du har, så er det viktig å huske på en ting. God sex kommer som følge av samtykke og likeverd.

Samtykke betyr at begge parter sier ja og er enige om å ha en seksuell relasjon. Det er viktig å huske på at det ikke er sånn at hvis du har sagt ja en gang så er det et ja for alltid, men at det når som helst lov å si nei. Ja til et kyss er ikke det samme som ja til sex. 

Pass på kroppspråket til den andre og hvis det virker som den andre er i tvil eller du er usikker på dette, så spør eller stopp. Det er ikke kult å være den som tvang den andre med på noe den ikke ville bare fordi den andre ikke klarte å si ifra. Ved å respektere hverandres grenser og gi samtykke så unngår vi å gjøre noe som vi ikke kan ta tilbake.

Hvis vi er flinke til å lytte til og respektere sexpartneren så vil personen føle seg tryggere, mer ivaretatt og kunne slappe bedre av. Eller gi seg mer inn i sexen. Sex blir bedre med samtykke.

 

Om likeverd

Likeverd betyr at begge parter forstår hva som skjer og er like mye verdt i relasjonen. En ikke likeverdig relasjon er en relasjon der en person har mer makt enn den andre, slik som mellom en leder og en frivillig, en lærer og en elev. En relasjon mellom et barn og en voksen kan aldri bli likeverdig fordi et barn ikke kan fullt ut kan forstå situasjonen og gi sitt samtykke. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det er straffbart om en person over 16 år har sex med en person under 16 år. Dersom alderforskjellen er veldig lav , si den ene er 15 år og den andre er 16 år så skal det mye til for at noen vil straffeforfølge dette. Dersom den ene er 19 år og den andre er 12 år derimot, så kan vi snakke om mangel på likeverd i forholdet.

Hva vi definerer som sex varierer fra person til person. Sex er mer enn penetrerende sex. Å mastrubere er å ha sex med seg selv. Det å beføle, slikke og fingre kan også regnes som sex. Hvordan man har sex er like forskjellig som hvordan folk har personligheter. 

 

Om seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) er infeksjoner som smitter gjennom at personer har sex. Det å ha sex uten å bruke beskyttelse kan føre til at du får en seksuelt overførbar infeksjon. Dette forutsetter at den du har sex med allerede har blitt smittet fra før. Ikke alle får symptomer av å ha blitt smittet. Mange som har en SOI går rundt med infeksjonen uten å være klar over det og kan igjen smitte andre. 

Noen SOI kan man behandle med antibiotika. Andre lar seg ikke kurere og må vi leve med resten av livet, sånn som virusene herpes og hiv. Det finnes i dag allikevel medisiner som lindrer symptomene og gjør at vi kan leve nærmest symptomfrie.

Sikrere sex er sex hvor man tar de forhåndsreglene man kan for å unngå å bli smittet av en SOI. Det er mange måter å beskytte seg på, den vanligste og mest effektive for de som har en penis, eller bruker sexleketøy er å bruke kondom. Riktig bruk av kondom reduserer risikoen med over 99%. Med riktig bruk av kondom menes det at kondomen er hel og i god stand (ikke hull / gått ut på dato), satt på riktig og man har brukt rikelig med glidemiddel (for mye friksjon gjør at kondomen blir varm, tørr og kan sprekke).

Andre måter å beskytte seg ved sex uten penis er passe på å ikke ha sår, eller lange negler som kan lage sår, bruke hansker og rense sexleketøy godt, 

Hvis du er usikker på om du har utsatt deg for risiko for å bli smittet, test deg. Informasjon om testtilbud nær deg finner du her

Les mer om sex hos Sex og Samfunn eller i Skeiv Ungdoms skeive sexhåndbok.

Flere svar kommer

Er det et tema du savner her og vil at vi skal ta opp? 

Send oss en melding i spørrevinduet øverst!