Seksualitet

Seksualitet er mer enn hvem du blir tiltrukket av. Seksualitet handler om både følelser, tanker, handlinger, identitet og tenningsmønster. Seksualitet er et stort tema. For å gjøre det lettere å forstå, kan vi bryte det ned i fire deler:

1) Identitet

Din seksuelle orientering (også kalt legning) er en del av hvem du er, og dermed en del av din identitet. Seksuell orientering betyr hvem man blir forelsket i, liker, er tiltrukket av og hvilken seksuell praksis man har. Folk bruker forskjellige ord for å beskrive sin seksuelle orientering. Lesbisk er for eksempel et ord som brukes av noen kvinner som forelsker seg i kvinner. Identitet er et ord man bruker for å beskrive seg selv og sine tanker om seg selv. Noen jenter som forelsker seg i jenter, kaller seg lesbiske, andre kaller seg skeiv, bifil, panfil, eller hetero. Hver av oss vektlegger ulike deler av seksualiteten vår. Det er bare du som kan bestemme hva du selv vil kalle deg, og du trenger ikke kalle deg noe om du ikke vil.

2) Fantasi 

Å fantasere betyr hvem man tenker på og hva man forestiller seg seksuelt. Det er seksuelle tanker som gjør deg kåt, Det at man fantaserer om noe, betyr ikke nødvendigvis at man ønsker å gjøre det i virkeligheten. Dette kan være av forskjellige årsaker. Det kan være for eksempel være fysisk umulig, farlig, vanskelig å gjennomføre, eller noe man idealiserer, men ikke synes er like sexy i virkeligheten.

3) Tenningsmønster

Tenningsmønster handler om hva du blir tiltrukket av hos andre mennesker. Du kan godt tenne på menn uten å faktisk ha sex med dem. Enten fordi du ikke vil ha sex med dem, eller fordi du ikke har fått eller får sjansen til å gjøre det. Tenningsmønster kan også være mer spesifikt enn bare hvilket kjønn du er tiltrukket av; det kan være alt hva hvilke type kropper du blir tent av, om det er objekter du blir tent av, ulike situasjoner eller spesifikke seksuelle handlinger du tennes av.

4) Praksis

Seksuell praksis handler om hva man gjør med seg selv og andre seksuelt, og hvordan man lever ut de seksuelle følelsene sine. Noen har ikke sex, enten fordi man ikke ønsker det, eller fordi man ikke har noen å ha sex med. For noen skal det litt til før man velger å ha sex med andre, noen trenger å bli kjent med folk, andre trenger ikke det. Det viktigste er at det er ditt valg. Du bestemmer selv hvem du vil ha sex med. Hvem du har sex med bestemmer ikke identiteten. Du kan identifisere deg som heterofil og likevel ha sex med noen av samme kjønn. Praksis, tiltrekning, orientering, hvem du fantaserer om og forelskelse trenger ikke nødvendigvis å henge sammen. Du kan gjøre og kalle deg for hva du vil. Det er mulig å være en person med penis som har sex med en person med vulva, og samtidig kalle seg homo. Det er nemlig ikke gitt at en person med vulva identifiserer seg som jente, eller at hvem man har sex med, er viktig for hvilke begreper man bruker om seg selv Om du synes homo er en passende kategori for deg, så er den det. Det er også noen som ikke ønsker å ha sex, men som like fullt har mulighet til å forelske seg og være glad i andre mennesker.

Å være åpen om sin seksualitet

Det er godt å kunne være åpen om hvem man er, men du bestemmer selv om du ønsker å være åpen, hvem du ønsker å være åpen for og når. Det viktigste er at du er komfortabel med deg selv. For noen er ikke dette med seksuell orientering så viktig for ens identitet, mens for andre er det en stor del av hvem de er.

Mange bekymrer seg for hvordan de rundt kommer til å reagere når de skal stå frem som skeiv. Hvordan det går, er avhengig av hvordan holdningene til familien, vennene dine og andre rundt deg er. Det kan være lurt å starte med noen du stoler mye på, så du er sikker på du får en god start.  

Vi hjelper deg gjerne med å finne ut av dette.  Snakk med oss i Ungdomstelefonen på melding, chat eller telefon!