Kjærlighet og forelskelse

Hva er forelskelse og hva vil det si å elske noen? Og kan noen forklare hvorfor kjærlighetssorg er det verste som finnes? Her er noen korte svar på noen store spørsmål.

?

Det er veldig forskjellig fra person til person hvordan en forelskelse oppleves, men for mange er det intense følelser av å like noen, hvor man blir skikkelig opptatt av dem. Ofte klarer man ikke slutte å tenke på dem heller!

Kanskje blir du kåt av å tenke på eller se personen, eller kanskje bare veldig nervøs. Kanskje snakker du veldig lite når du møter hen, eller kanskje veldig mye. Det kjennes som en sterk opplevelse i kroppen, som man kanskje ikke er helt vant til.

Det viktigste å vite om en forelskelse er at det er helt normalt, selv om det kan føles skikkelig skummelt. Forelskelse er noe fint og kan gi deg deilige og gode følelser i kroppen.

Forelskelse er noe mange føler før de begynner å elske noen, og selv om det ikke finnes noen aldersgrenser for når man kan bli forelsket, begynner det vanligvis å skje når man kommer i puberteten.

Kjærlighet er en følelse av å være glad i noen, bry seg om og ha omsorg og empati for noen.

Kjærlighet kan ha ulik form, basert på hvem vi føler det for. For eksempel for familiemedlemmer, deg selv, venner eller kjærester. Vi har alle behov for kjærlighet fra andre rundt oss.

Å elske noen kan forklares som en  kraftig følelse av å være veldig glad i noen, på et dypt og intenst nivå over lengre tid. For noen kan det ta lang tid å begynne å elske noen, mens for andre kan det gå fort.

Det er ikke alltid den du er forelska i føler det samme som deg tilbake. Andre ganger så mister du eller den andre følelsene man hadde for hverandre av ulike grunner. Det kan også være at man er forelska i hverandre, men at det ikke fungerer for dere å skulle være sammen av ulike årsaker.

Det kan føles skikkelig vondt å bli dumpa eller at den du er forelska i avviser deg. Men man må respektere den andres følelser og valg. Hvis det er du som avviser noen, så må de også respektere ditt valg og dine følelser.

Hvis man opplever å bli avvist eller at følelsene man har for noen ikke blir gjengjeldt opplever man ofte kjærlighetssorg. Hvis man mister følelsene sine for noen kan man også oppleve kjærlighetssorg.

Kjærlighetssorg kan gjøre ufattelig vondt, og det kan gå utover både konsentrasjon, søvn og matlyst. Forskning viser faktisk at kjærlighetssorg kan kobles til det området i hjernen som er forbundet med smerte. Ikke rart det gjør vondt!

Kjærlighetssorg bør man ikke sitte med alene, vi i Ungdomstelefonen snakker gjerne med deg om dette!

Kjærlighet og forelskelse er fint og menneskelig, og man kan bli forelsket i hvem som helst.

Heteronormen i samfunnet er den forventningen om at man enten er mann eller kvinne og at man kun skal bli forelsket i og være sammen med det motsatte kjønn.

Men samfunnet er mangfoldig og det finnes mange av oss som bryter med heteronormen. Man kan bli forelsket i alle slags kjønn, og det finnes ikke egentlig noen regel man må følge. Du føler det du føler, og kan bli forelska i og elske den du vil.

Dessverre er det noen i samfunnet som kan være negative mot de av oss som ikke følger heteronormen. De kan mene at man ikke kan eller skal få lov til å være den man er og forelske seg i den man vil. Men disse menneskene tar feil.

Noen av disse kan dessverre finne på å mobbe, trakassere, diskriminere, være voldelige eller si stygge ting om de av oss som bryter med heteronormen. Det er ulovlig å diskriminere noen på grunnlag av ens seksuelle orientering; du har lov til å bli forelsket i og elske akkurat hvem du vil. Det er også ulovlig å være voldelig mot noen på bakgrunn av deres kjønn eller seksualitet, dette er ansett som en hatkriminalitet og straffbart etter loven.

Vi i Ungdomstelefonen vil alltid lytte til deg når du tar kontakt om kjærlighet, følelser og forelskelse!