Sex

Enten vi er unge eller gamle så er mennesker flest seksuelle vesener. Hvordan vi har sex, og med hvem, henger sammen med hva slags kropp og seksualitet vi har. Seksualiteten følger oss og utvikler seg gjennom hele livet, fra vi er små til vi blir gamle. Vi endrer oss og lærer gjennom hele livet, og dette påvirker også seksualiteten vår og vår seksuelle praksis.

Vi er alle forskjellige når det kommer til sex. Vi er forskjellig på hvor ofte vi har lyst på sex, hvilken type sex vi liker, hvilke kjønn vi ønsker å ha sex med, om vi egentlig liker sex i det hele tatt, og hva som gjør oss tent, interessert og kåt. Det er kun du som kan kjenne etter hvordan din seksualitet er.

Bli kjent med din kropp og seksualitet gjennom onani

Mange bruker onani som en måte å bli kjent med seg selv, sin kropp og sin seksualitet. Da blir man kjent med hva som føles godt for oss og hva vi tenner på. Å kjenne seg selv er et godt utgangspunkt for å bli kjent med andre og å kjenne på sine grenser. 

Sex med andre

Etter hvert som man blir eldre vil de aller fleste også ønske å ha sex med en annen, og ikke bare seg selv. Gjerne med en person du er forelsket i, og som du synes er tiltrekkende. Det er flott, sunt, normalt og deilig å nyte sex med andre, men det er også viktig at begge to gir samtykke og bruker beskyttelse.

Samtykke er essensielt

Samtykke betyr at alle parter som skal ha sex virkelig ønsker å ha sex og sier ja til det, og dette er ekstremt viktig for at ikke sexen skal bli til noe vondt man senere skulle ønske ikke hadde skjedd eller at sexen går over til å bli et overgrep. Hvis du har sagt ja én gang så er ikke det et ja for alltid, det er lov å si nei og ombestemme seg når som helst også underveis i sexen. Ja til et kyss er ikke det samme som ja til sex. Å for eksempel si ja til å bli slikket på klitoris er ikke et automatisk ja til å bli slikket ved analåpningen. Før man endrer på noe underveis i sexen må man få samtykke til å gjøre det først. Man må alltid kommunisere med de man har sex med underveis så man passer på at alle har lyst og samtykker og er med på det som skjer. 

Kommunikasjon gir god og ønsket sex

Kommunikasjon er veldig viktig for god, trygg og ønsket sex. Enten gjennom ord eller gjennom kroppsspråk. Er du i tvil om den andre er komfortabel, så spør vedkommende om hvordan det går eller stopp opp. Hvis man føler seg presset eller utrygg kan det være vanskelig å si nei, og da er det lett for andre å misforstå og tro at man har lyst når man egentlig ikke har det. Derfor er det viktig at alle parter spør hverandre om den andre har lyst, og føler seg trygge til å snakke sammen. Sex skal være noe hyggelig og noe ønsket, ikke presset. Sex skal ikke være smertefullt eller utrygt. Er du eller partner usikker, så vent litt. Ved å respektere hverandres grenser og gi samtykke unngår du å gjøre noe som ikke kan tas tilbake og unngår å skade en annen.

Tips: Hvis vi er flinke til å lytte til og respektere sexpartnerene våre så vil personene føle seg tryggere, mer ivaretatt og kunne slappe bedre av. Dette gjør også sexen bedre!

Reelt samtykke og
seksuell lavalder

 

Reelt samtykke betyr at det faktisk er et ekte samtykke. At man virkelig har lyst og takker ja til sexen. At det skal være et reelt samtykke som gis, er en av grunnene til at det er ulovlig for voksne å ha sex med barn, lærere med elever, offiserer med soldater, leger med pasienter osv, fordi det er situasjoner hvor en har makt over en annen og da er ikke partene likeverdig. Dermed kan man ikke gi reelt samtykke og det blir derfor et overgrep.

 

Tips: Den seksuelle lavalderen er 16 år i Norge. Det betyr at det er straffbart hvis noen over 16 år har sex med noen under 16 år.

God seksuell helse er viktig

Visste du at kondom og slikkelapp er den eneste måten å beskytte seg fra å få en seksuelt overførbar infeksjon? Når du bruker kondom og slikkelapp med dine seksualpartnere sørger du for god beskyttelse som gjør at alle får en god seksuell helse.

Hvis man ikke bruker kondom og slikkelapp under sex, kan man få en seksuelt overførbar infeksjon (SOI) som for eksempel klamydia, gonoré, herpes og HPV. Disse kan være skadelige for din helse, og noen må man leve med for resten av livet. Andre måter å sørge for sikker sex og god seksuell helse er ved å rense sexleketøyene du og dere bruker i mellom hver bruk.

Hvis du er usikker på om du har utsatt deg for risiko for å bli smittet, ta kontakt med helsepersonell så du kan bli testet. Du kan teste deg gratis på helsestasjonen din. 

Tips: du kan få gratis kondomer av din helsesykepler på skolen, på helsestasjonen og på gratiskondomer.no. Du kan klippe opp kondomet for å gjøre den om til en slikkelapp.

Har du spørsmål eller ønsker å snakke med oss om sex? Ring, send melding eller chat med oss i Ungdomstelefonen!