Gå til innholdet

Selvmordstanker


Å ha selvmordstanker er ikke så sjeldent som man kanskje skulle tro – det antas at omtrent 1 av 10 har slike tanker én eller flere ganger i løpet av livet, og sannsynligvis er det enda flere. Selvmordstanker kan komme i løpet av hele livsløpet, men mange får dem i ungdomstiden. Da går både kropp og sinn gjennom store forandringer, og det er lett å føle seg sårbar og utenfor. Ungdom som definerer seg som lesbisk, homofil, bi, transkjønnet eller ikke-binær (LHBT+) har oftere selvmordstanker enn andre ungdommer! Mange tror dette er fordi samfunnet diskriminerer disse gruppene, men det kan være mange forskjellige grunner til at man har det så mørkt at man vurderer å ta livet sitt. Det er viktig å huske på at man ikke er svak fordi man har selvmordstanker, men er veldig sliten og trenger hjelp!

Hva gjør jeg hvis jeg har selvmordstanker?
Det kan ofte være vanskelig å åpne seg om følelsene og tankene man har rundt det å ta sitt eget liv. Kanskje er man redd for at andre ikke vil høre på, eller bli sinte. Eller kanskje syns man bare det er veldig skamfullt og hemmelig, og vil helst sitte med tankene sine alene. Men det er veldig viktig at man prater med noen om det! Å dele på tankene dine og det som er vanskelig vil ofte hjelpe, selv om det kanskje er tøft og skummelt til å starte med. De du deler med vil helt sikkert ønske å hjelpe deg, og være veldig glad og takknemlig for at du sa noe! Veien videre føles ofte lettere om du ikke går den alene.

Snakke med familie og venner
Snakk gjerne med noen av dine nærmeste dersom du har tanker om å ta ditt liv. Det kan være enten venner, familie eller andre voksne du stoler på. Kanskje tror du at du vil gjøre mamma og pappa sint eller skuffet, men de vil garantert ønske å vite det! Mest sannsynlig blir de bare redde, fordi de er glad i deg. De ønsker sikkert å hjelpe deg!

Snakke med profesjonelle
Det er mange yrker som ønsker å hjelpe deg og som vet hva man kan gjøre når man har selvmordstanker. De vil garantert prøve å hjelpe deg, både fordi de bryr seg og fordi det er jobben deres. De vil aldri bli irritert eller avvise deg. Helsesøster eller fastlegen din er eksempler på helsepersonell som ønsker å vite om selvmordstankene dine – og de har selvfølgelig taushetsplikt. De kan selv hjelpe deg, eller kanskje henvise deg videre til for eksempel en psykolog.

Snakk med hjelpetelefoner – som oss!
Hjelpetelefoner er steder man kan ringe (eller sende epost eller chatte) for å snakke med noen når man trenger det, helt anonymt, og de har alltid full taushetsplikt. Det betyr at de ikke vet hvem du er, og ikke kan fortelle noen om hva du har sagt heller. De som du snakker med vil være frivillige eller andre som bryr seg om akkurat deg, og som gjerne vil du skal ta kontakt så de kan prøve å hjelpe deg. Det finnes flere hjelpetelefoner man kan ringe, i tillegg til oss (Ungdomstelefonen 40 000 777):

  • Mental Helse (116 123/sidetmedord.no)
  • Kirkens SOS (22 40 00 40/soschat.no)
  • Kors på Halsen (800 333 21)

Akutt krise
Mange selvmordsforsøk er impulsive handlinger. Man har gjerne slåss mot selvmordstankene sine i lang tid, før de vonde følelsene blir for mye å bære på, og man plutselig klarer ikke å stå imot tankene mer. Da er det superviktig at du får hjelp! Det viktigste er ikke hvem du ringer, men at du ringer noen. Nødnumrene vil ofte være best å ringe.

  • Nødnummeret 113
  • Legevakten (116117)
  • Alle hjelpetelefonene over

Hvis du som leser dette selv sliter med selvmordstanker og syns at alt virker veldig mørkt nå: vær så snill, ikke skad deg selv, men oppsøk hjelp. Nesten 100% av de som overlever et selvmordsforsøk sier at de er glad for at de overlevde, så livet fikk en sjanse til å bli bedre.

 

Hvis du selv eller noen du kjenner har selvmordstanker, ta kontakt med oss eller et av de andre tilbudene som står i denne teksten!