Gå til innholdet

 

Kjærlighet og forelskelse

Kjærlighet – dypt og intenst
Kjærlighet kan ha ulik form, basert på hvem vi føler det for: familiemedlemmer, oss selv, venner eller kjærester. Uansett er det en kraftig følelse av å være veldig glad i noen, på et dypt og intenst nivå. Vi har alle behov for kjærlighet fra andre, og de fleste av oss ønsker å finne en eller flere personer vi kan elske (føle kjærlighet for) i løpet av livet. For noen kan det ta lang tid å begynne å elske noen, mens for andre kan det gå fort.

Forelskelse – naturlig og fint
Forelskelse er noe mange føler før de begynner å elske noen, og selv om det ikke finnes noen aldersgrenser for når man kan bli forelsket, begynner det vanligvis å skje når man kommer i puberteten. Det er veldig forskjellig fra person til person hvordan en forelskelse er, men for mange er det intense følelser av å like noen, hvor man blir skikkelig opptatt av dem. Ofte klarer man ikke slutte å tenke på dem heller! Kanskje blir du kåt av å tenke på eller se personen, eller kanskje bare veldig nervøs. Kanskje snakker du veldig lite når du møter hen, eller kanskje veldig mye. Det kjennes som en sterk opplevelse i kroppen, som man kanskje ikke er helt vant til. Det viktigste å vite om en forelskelse er at det er helt normalt, selv om det kan føles skikkelig skummelt. Det går som regel bra til slutt! Forelskelse er noe fint og deilig, som det skal være kjekt å enten ha som en hemmelighet eller dele med sine nærmeste.

Du føler det du føler, og ingen kan si at det er feil!
Dessverre er det noen deler av samfunnet som ikke har fått med seg at forelskelse bare er noe fint og naturlig, og at man kan bli forelsket i hvem som helst. Heteronormen i samfunnet er den forventningen som sier at det finnes to kjønn, nemlig mann og kvinne, og at man kun skal bli forelsket i noen av det motsatte kjønn. Noen mennesker kan være negative mot de av oss som ikke følger heteronormen, og kanskje mobbe eller si stygge ting om det. Men disse menneskene tar feil, for man kan bli forelsket i alle slags kjønn, og det finnes ikke egentlig noen regel man må følge. Du føler det du føler, og ingen kan si at det er feil! Det er ulovlig å diskriminere på grunnlag av ens seksuelle orientering; du har lov til å bli forelsket i og elske akkurat hvem du vil.

Vi i Ungdomstelefonen vil alltid lytte til deg når du tar kontakt om kjærlighet og forelskelse!