Gå til innholdet

Kjønn


I samfunnet i dag snakker vi som oftest om gutt og jente. De forstås som to forskjellige kjønn med forskjellige egenskaper. Gutter kjennetegnes ved å ha en type kropp og oppførsel, og jenter en annen type kropp og oppførsel. De to kategoriene vi deler kjønn inn i innebærer forventninger til både hvordan vi skal se ut og hvordan vi skal oppføre oss.

Kjønnsnormer og kjønnsuttrykk
Disse forventningene folk har til hvordan vi skal være ut fra vårt kjønn kalles kjønnsnormer. Når man ikke oppfører seg slik som disse kjønnsnormene dikterer risikerer man å få negative reaksjoner fra menneskene rundt seg. Kjønnsnormer handler i stor grad om hvilket kjønnsuttrykk du kan ha, det vil si hvordan du skal se ut som ditt kjønn. Hvilke klær du går i, hvorvidt du går med sminke, hvordan du går, hvordan du snakker, hvilket kroppsspråk du har – alt dette er måter man kan vise sitt kjønnsuttrykk på, og det finnes ganske strenge kjønnsnormer om hver og én av disse tingene. Normenes innhold kan være litt forskjellige ut fra hvor du befinner deg i verden, men felles for dem alle er at de forteller oss hva vi får lov og ikke får lov til som gutter og jenter, og slik er de med på å begrense hvem vi kan være!

Når noen opplever å bli behandlet negativt for sitt kjønnsuttrykk så kan det være lett å tenke at det er en selv det er noe galt med. Idéene om hva en gutt og jente er står sterkt i samfunnet. Men det er kun du selv, og ikke normene, som bestemmer hvordan du skal få uttrykke kjønnet ditt!

Kjønnsidentitet
Ikke alle passer inn i en av de to kategoriene «gutt» eller «jente». Noen identifiserer seg verken som mann eller kvinne, noen identifiserer seg som en blanding, noen som et tredje kjønn, og noen vil identifisere seg ulikt i løpet av livet. Kjønn er mye mer enn kun kroppen vi er født med, og vil for mange først og fremst handle om hvordan man føler seg. Din oppfattelse av deg selv og ditt kjønn kaller vi kjønnsidentitet, og det er kun du, og ingen andre, som kan bestemme hva din kjønnsidentitet er.

Transkjønnet
Noen finner ut at kroppen de ble født med ikke stemmer med det kjønnet de opplever seg som. Personer som identifiserer seg som et annet kjønn enn det kjønnet de ble tildelt da de ble født kalles ofte for transpersoner. Personer som identifiserer seg som det samme kjønnet som de ble tildelt da de ble født kalles for cispersoner. En transperson kan innse at de er trans når de er ung eller gammel, og kan ha behov for å fortelle andre om det tidlig eller sent. Transpersoner er også forskjellig når det gjelder hvorvidt de ønsker å ta hormoner eller bli operert for å få den kroppen de føler de burde ha. Siden sommeren 2016 har transpersoner kunnet endre sitt juridiske kjønn (altså det som står i passet ditt) uten å gjennomføre noen medisinske inngrep som kirurgi o.l.

Har du spørsmål angående det å være trans kan man kontakte Skeiv Ungdoms kjønnspolitiske utvalg: kpu@skeivungdom.no.

Det å leke med kjønnsuttrykk kan være en god måte å finne ut hvordan du ønsker å uttrykke kjønnet ditt og finne ut av hvordan du vil identifisere deg. Hvis du vil begynne rolig så prøv det hjemme foran speilet, når ingen andre kan se deg. Hva trives du best med?


Har du spørsmål eller tanker knyttet til kjønn? Ta kontakt med Ungdomstelefonen! Vi vil gjerne lytte til deg, og vil aldri dømme noen for sin kjønnsidentitet eller sitt kjønnsuttrykk.