Gå til innholdet

Psykisk helse


Alle har en psykisk helse, og i ulike perioder av livet kan den variere mellom å være god og mindre god. Hvilke tanker og følelser man har, og hvordan man har det med seg selv sier noe om hvordan din psykiske helse er.

I noen perioder av livet har man det bra, mens andre ganger kan ting være vanskeligere enn vanlig. Man kan føle seg trist og nedfor, sint eller redd. Dette er helt normalt og naturlig, og noe alle opplever. Vi har alle perioder hvor det går bra og litt mindre bra, og som oftest går dette over av seg selv.

Å slite psykisk
For noen kan de vonde følelsene vare over flere uker eller måneder, og man klarer ikke lenger å gjøre det man pleier. Man har det tøft. Det er i slike tilfeller vi snakker om at man har psykiske problemer, kanskje også en psykisk lidelse. Omtrent halvparten av oss vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet. Det er viktig å vite at dette ikke er noe å skamme seg over og at det er fullt mulig å bli frisk igjen.

Når man har det så vanskelig og tungt at det går utover ting man pleier å gjøre, som for eksempel å være med venner, jobbe med skolearbeid eller gjøre andre ting man vanligvis liker, er det viktig å søke hjelp. Jo tidligere man søker hjelp – jo bedre. Da kan problemene hindres i å utvikle seg og det vil være større sjanse for å bli fortere frisk.

Å snakke med noen – det hjelper
For noen kan det hjelpe å bare snakke med noen av sine nærmeste om det som er vanskelig. For eksempel noen venner du stoler på, søsken eller foreldre. For andre kan det være at man trenger mer profesjonell hjelp. Man kan for eksempel snakke med en lærer, rådgiver, helsesøster, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Alt helsepersonell i Norge har taushetsplikt, og det har læreren din også. Særlig helsesøster pleier vi å anbefale at man går til, da det er jobben hennes å være der for ungdom som sliter. Hun har full taushetsplikt, og vil ofte ha forslag om hva man kan gjøre videre.

Har du lyst til å snakke om noe som er vanskelig kan du også ringe Ungdomstelefonen. Mange opplever at ting blir lettere når de får satt ord på det de tenker. Det kan være vanskelig å snakke om tankene og følelsene sine, men det kan også være veldig godt å dele det med noen.

Noen ganger kan man ha det så vondt at man føler at det hadde vært bedre om en tok livet sitt. Da er det ekstra viktig å få hjelp!


Har du lyst til å snakke om psykisk helse? Ta gjerne kontakt med oss på telefon, chat eller melding!