Gå til innholdet

Rusmidler

 

Utesteder, puber og klubber har vært viktige møteplasser for skeive i historien. På utesteder er det er ofte en del rusmidler som brukes når man skal ha det gøy, som alkohol og forskjellige typer narkotika. Statistikk viser at skeive i Norge bruker litt mer rusmidler enn heterofile, og har dermed større sannsynlighet for å utvikle en rusmiddelavhengighet. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men er forskjeller man ser i gjennomsnitt.

Rusnormen
Når mange mennesker gjør noe på en viss måte, blir det en forventning om at «slik skal det gjøres». Den forventningen kaller vi en norm. Rusnormen i Norge sier at når man skal ha det gøy, så drikker man alkohol, og gjerne ganske mye på én gang. Man skal bli full når man drikker, slik at man ikke har helt kontroll på seg selv og miljøet rundt. Det kan være vanskelig å ikke følge rusnormen: når man er på fest, men ikke ønsker å drikke alkohol, har folk ofte manglende forståelse og man får høre spørsmål som: «hvorfor drikker du ikke?». Dette syns mange kan være vanskelig å møte, og velger å gjøre som alle de andre istedenfor.

Derfor er det viktig at skeive, særlig unge skeive, tenker over sitt forhold til rusmidler og hva de ønsker å få ut av det. Er det å møte venner, ha det gøy, eller å presse grensene sine? For det kan man jo også gjøre uten rusmidler. Eller bruker de rusmidler bare fordi alle andre gjør det også? Syns du selv egentlig at det er verdt det?

Rusmidler og sex
Noen skeive bruker rusmidler under sex, og i tillegg finnes det en «sjekkekultur» hvor man skal møte fremmede på byen for å ha sex. Mange tenker at rusmidler gjør at en kan kvitte seg med nervøsiteten sin og slappe. Så når man skal ha sex, og kanskje er litt nervøs, tenker man at det hjelper med alkohol eller et annet rusmiddel.

Dette er ikke lurt, fordi man ikke lytter til grensene sine: hva er det kroppen din prøver å fortelle deg når du er nervøs? Kanskje skal du heller bli bedre kjent med personen, eller tryggere på at du er klar for å ha sex. Hvis man ikke lytter til grensene sine, men istedenfor overdøver kroppens signaler med et rusmiddel og har sex likevel, kan det være at man angrer etterpå. Man kan også få fysiske skader, fordi man har ruset seg så man ikke kjenner smerten over for eksempel å ha veldig røff analsex. I tillegg bruker man kanskje ikke beskyttelse når man er ruset, slik at man blir sårbar for en Seksuelt Overførbar Infeksjon (SOI) som for eksempel HIV eller klamydia.

Skeiv Ungdom – et rusfritt miljø for unge skeive
Det er på grunn av dette at Skeiv Ungdom, Norges ungdomsorganisasjon for skeive, er rusfritt. De arrangerer rusfrie møteplasser for skeive unge. Det er veldig få andre steder i Norge hvor unge skeive kan være seg selv fullt ut uten at det er noen forventninger om at man skal ruse seg. Det å være skeiv og å være ruspåvirket må ikke nødvendigvis henge sammen!

Mange syns det er litt vanskelig å vite hvordan man skal tenke og oppføre seg når det kommer til rusmidler. Snakk gjerne med Ungdomstelefonen med det, på melding, chat eller telefon!