Gå til innholdet

Seksualitet


Etter hvert som en utvikles og blir eldre blir man bedre kjent med sin seksualitet. For de fleste er det først i ungdomstiden vi virkelig blir klar over den, men dette er forskjellig fra person til person. Vi kan si at seksualitet handler om tre ting: hvem du blir tiltrukket av (tiltrekning), hvem du er (identitet) og hva du gjør (praksis).

Tiltrekning
Tiltrekning handler om hvem du liker, enten seksuelt (at du vil ha sex) og/eller romantisk (at du vil være kjæreste med dem). Hvem du blir tiltrukket av kan handle om flere ting. For eksempel kan det være du tiltrekkes av et spesifikt kjønn, for eksempel gutter. Man kan også bli tiltrukket av personlighet, humor og alt mulig annet ved en person. Kanskje får de deg til å rødme, le, smile eller gråte.

Uansett om det er snakk om utseende eller personlighet, så blir vi alle tiltrukket av forskjellige ting. Det kan være litt skummelt å finne ut at man er tiltrukket av noe andre ikke tiltrekkes av, men etter hvert som man blir eldre innser man at det ikke er noe farlig, og at vi alle har ulike ting vi liker ved andre mennesker.

Identitet
Din identitet handler om hvem du er. Hvordan er det for deg å avslutte setningen: “Jeg identifiserer meg som…”? Alle har en identitet, noen er bare mer klar over den enn andre. Ofte bruker vi kategorier om identitetene våre for å lettere forstå dem. Det kan for eksempel være norsk, svensk eller russisk, eller når man snakker om seksuell identitet: homofil, heterofil eller bifil.

«Homofil» brukes om personer som blir tiltrukket av personer av det samme kjønnet som seg selv. Begrepet omfatter både menn og kvinner, men brukes oftest om menn. «Heterofil» brukes om personer som blir tiltrukket av det motsatte kjønn. «Bifil» er personer som blir tiltrukket av begge kjønn, men det må ikke nødvendigvis være 50/50.  I tillegg finnes en rekke andre identiteter, for eksempel aseksualitet (at man ikke tiltrekkes romantisk og/eller seksualt av andre overhodet), men disse tre er de mest brukte.

Noen trives med en av disse kategoriene, mens andre opplever at ingen av dem passer. «Skeiv» brukes ofte som et samlebegrep for alle seksuelle identiteter (og kjønnsidentiteter) som ikke er heterofile eller cis-kjønnet. Det er et begrep man kan bruke for å slippe å putte seg i bokser og kategorier man ikke føler at stemmer. Mange velger derfor å bruke ordet skeiv for å vise hva man identifiserer seg som, fordi det ikke er en like nøyaktig kategori som de andre. Forskere og andre eksperter mener at man kan se på seksuell orientering og identitet som å ligge på en skala, hvor «100% hetero» og «100% homo» ligger i hver ende av skalaen, og så ligger de fleste mennesker et sted imellom de to ytterpunktene.

Det er godt å kunne være åpen om hvem man er, men du bestemmer selv hvem du ønsker å være åpen for og når. Det viktigste er at du er komfortabel med deg selv. For noen er ikke dette med seksuell identitet så viktig, mens for andre er det en viktig del av hvem de er.

Praksis
Seksuell praksis handler om hva du gjør. Ofte henger identitet og tiltrekning sammen med ens seksuelle praksis, men ikke alltid. Forskning har vist oss at det er ganske vanlig å synes at mennesker av samme kjønn er tiltrekkende, selv om man ikke har utført noen seksuelle handlinger med en av samme kjønn. Og det er flere som har hatt en seksuell opplevelse med en av samme kjønn uten at de anser seg selv som skeive. I tillegg er det noen som identifiserer seg som heterofile (identitet), men har jevnlig sex med andre av samme kjønn (seksuell praksis). Disse tingene forteller oss at praksis, tiltrekning og identitet ikke alltid henger sammen, men at mennesker er mye mer åpne i sin eksperimentering enn det mange av oss tror eller forteller til andre.


Har du spørsmål om seksualitet? Snakk med oss på melding, chat eller telefon!