Gå til innholdet

Seksualitet

Seksualitet er mer enn hvem du blir tiltrukket av, og handler om både følelser, tanker og handlinger, i tillegg til det fysiologiske og det fysiske. Seksualitet og vårt forhold til den kan både være en risikofaktor og en beskyttelsesfaktor for god helse. Seksuell helse er definert som fysisk, mental og sosial velvære relatert til seksualitet. 

Seksualitet er som dere sikkert skjønner, et stort tema. For å gjøre det lettere å forstå, kan vi bryte det ned i fem deler: 

 

1) Tiltrekning

Det handler om hvem eller hva som vekker vår seksuelle interesse. Det kan være et eller flere kjønn, personlighet, humor eller hipster-stil. Det kan være så forskjellig! 

 

2) Seksuell orientering 

Det er hvilke ord man bruker når man skal beskrive sin egen seksualitet. Man kan for eksempel bruke fellesbenevnelsen skeiv om seg selv, eller man kan være homofil, bifil, lesbisk, panfil osv.. 

Du kan se mer på https://bufdir.no/lhbt/LHBT_ordlista/

Noen vil heller ikke settes i bås og kalles noe som helst. Man kan se på seksuell orientering som en skala, der 100 prosent heterofil og 100 prosent homofil ligger på hver sin ende. De fleste ligger et sted mellom disse to ytterpunktene. 

 

3) Forelskelse 

Hvem du får følelser for. Enkelte forelsker seg aldri, noen gjør det sjelden, og andre igjen forelsker seg ofte. 

 

4) Fantasi 

Hvem man tenker på eller forestiller seg. Det at man fantaserer om noe, betyr ikke nødvendigvis at man ønsker å gjøre det i virkeligheten. 

 

5) Seksuell praksis

Det handler om hva man gjør med seg selv og andre, og hvordan man lever ut de seksuelle følelsene sine. Noen har bare sex med personer som identifiserer seg som kvinner, andre synes verken kjønnsorgan eller kjønnsidentitet er viktig. Noen mennesker har ikke sex, enten fordi man ikke ønsker det, eller fordi man ikke har noen å ha sex med. For noen skal det litt til før man velger å ha sex med andre, noen trenger å bli kjent med folk, andre trenger ikke det. Det viktigste er at det er ditt valg. 

Du bestemmer selv hvem du vil ha sex med, og det bestemmer ikke identiteten eller seksualiteten din. Du kan identifisere deg som heterofil og likevel ha sex med noen av samme kjønn. Praksis, tiltrekning, orientering, hvem du fantaserer om og forelskelse trenger ikke nødvendigvis å henge sammen. Du kan gjøre og kalle deg for hva du vil. 

 

Å være åpen om sin seksualitet

Det er godt å kunne være åpen om hvem man er, men du bestemmer selv om du ønsker å være åpen, hvem du ønsker å være åpen for og når. Det viktigste er at du er komfortabel med deg selv. For noen er ikke dette med seksuell orientering så viktig for ens identitet, mens for andre er det en stor del av hvem de er.

Mange bekymrer seg for hvordan de rundt kommer til å reagere når de skal stå frem som skeiv. Hvordan det går, er avhengig av hvordan holdningene til familien, vennene dine og andre rundt deg er. Det kan være lurt å starte med noen du stoler mye på, så du er sikker på du får en god start. Det viser seg at det ofte går bedre enn man tror! I tillegg er det mange måter å gjøre det på, så det handler om å finne en måte som gjør det lettest for deg. 

 

Vi hjelper deg gjerne med å finne ut av dette! Snakk med oss på melding, chat eller telefon.