Gå til innholdet

Sex


Enten vi er unge eller gamle så er mennesker flest seksuelle vesener. Hvordan vi har sex, og hvem, henger sammen med hva slags kropp og seksualitet vi har. Seksualiteten følger oss og utvikler seg gjennom hele livet, fra vi er små til vi blir gamle. Vi endrer oss og lærer gjennom hele livet, og dette påvirker også seksualiteten vår.

Vi er alle forskjellige når det kommer til sex. Vi er forskjellig på hvor ofte vi har lyst på sex, hvilken type sex vi liker, hvilke kjønn vi ønsker å ha sex med, om vi egentlig liker sex i det hele tatt, og hva som gjør oss tent, interessert og kåt. Det er kun du som kan kjenne etter hvordan din seksualitet er.

Mange bruker onani som en måte å bli kjent med seg selv, sin kropp og sin seksualitet. Da blir man kjent med hva som føles godt for oss og hva vi tenner på. Å kjenne seg selv er et godt utgangspunkt for å bli kjent med andre! Etter hvert vil de aller fleste også ønske å ha sex med en annen, og ikke bare seg selv. Gjerne med en person du er forelsket i, og som du syns er tiltrekkende. Det er flott og sunt og normalt og deilig å nyte sex med andre, men det er også viktig at begge to gir samtykke og bruker beskyttelse.

Samtykke betyr at begge to virkelig ønsker å ha sex og sier ja til det, og dette er ekstremt viktig for at ikke sexen skal bli til noe vondt man senere skulle ønske ikke hadde skjedd. Og husk: hvis du har sagt ja én gang så er ikke det et ja for alltid, det er lov å si nei og ombestemme seg når som helst. Ja til et kyss er ikke det samme som ja til sex.

Kommunikasjon er veldig viktig for god sex. Enten gjennom ord eller gjennom kroppsspråk. Er du i tvil den andre er komfortabel, så spør hvordan det går eller stopp. Hvis man føler seg presset eller utrygg kan det være vanskelig å si nei, og da er det lett for andre å misforstå og tro at man har lyst når man egentlig ikke har det. Derfor er det viktig at begge parter spør hverandre om den andre har lyst, og føler seg trygge til å snakke sammen. Sex skal være noe hyggelig og noe ønsket, ikke presset. Sex skal ikke være smertefullt eller utrygt. Er du eller partner usikker, så vent litt. Ved å respektere hverandres grenser og gi samtykke unngår du å gjøre noe som ikke kan tas tilbake.

  • Tips: Hvis vi er flinke til å lytte til og respektere sexpartneren så vil personen føle seg tryggere, mer ivaretatt og kunne slappe bedre av. Dette gjør også sexen bedre!

At det skal være et reelt samtykke som gis, er en av grunnene til at det er ulovlig for voksne å ha sex med barn, lærere med elever, offiserer med soldater, leger med pasienter osv, fordi den som har mest makt kan ha presset den andre til å ha sex. Hvis man skal ha sex, må partene derfor være likeverdige.

  • Tips: Den seksuelle lavalderen er 16 år i Norge. Det betyr at det er straffbart hvis noen over 16 år har sex med noen under 16 år.

På samme måte som vi pusser tennene når vi har spist og vi vasker hendene og kroppen når vi er skitne, bruker vi kondom for å ha god seksuell hygiene! Hvis man ikke bruker kondom, kan man få en seksuelt overførbar infeksjon (SOI) som klamydia, HIV, gonoré, herpes, HPV og andre. Disse kan være skadelige, og noen er umulige å få bort. Særlig menn som har sex med menn (MSM) må passe på å bruke kondom, fordi det er lettere å bli smittet ved analsex enn andre former for sex. Hvis man er en kvinne som har sex med kvinner (KSK), så kan man bruke slikkelapper for å beskytte seg under oralsex, rense sexleketøy godt og passe på at man ikke har lange skarpe negler som kan lage sår.

Hvis du er usikker på om du har utsatt deg for risiko for å bli smittet, ta kontakt med helsepersonell så du kan bli testet. Dette er gratis for ungdommer hvis du drar til en helsestasjon for ungdom i din kommune.

  • Tips: man kan få gratis kondomer fra helsesøster på skolen, på helsestasjoner for ungdom, fra fastlegen sin, eller fra gratiskondomer.no.


En god huskeregel før man skal ha sex er SSS: sex skal være Samtykkende, Sunn og Sikker.

For mer tips se i vår Skeive Sexhåndbok!


Har du spørsmål eller ønsker å snakke med oss om sex? Ring, send melding eller chat med oss!