Gå til innholdet

Helse

For at vi skal kunne ha det godt er det viktig med god helse, både fysisk og psykisk. Alle helsearbeidere har ansvar for at du skal bli mottatt på en god måte, uavhengig av din kjønnsidentitet, kjønnsutrykk eller seksuelle orientering. Om du opplever utfordringer i møte med helsevesenet eller helsetilbud må du gjerne ta kontakt med oss i Ungdomstelefonen, eller LLH sitt prosjekt Rosa kompetanse skole som jobber med å lære opp helsepersonell. Det finnes mange helsetilbud for ungdom. Om du trenger å teste deg eller bare ønsker å snakke med en lege eller psykolog, finnes det tilbud for deg i Norge. Hvis du er en transperson eller har helserelaterte spørsmål knyttet til det å ikke identifisere seg med det kjønnet du ble tildelt ved fødselen så ta kontakt med trans@skeivungdom.no for råd og informasjon om helsetilbud.

Fastlegen

Fastlegen er som navnet tilsier din faste lege. Fastlegen kan litt om det meste, og skal kunne lytte, forstå og gi råd. I tillegg vurderer fastlegen om du trenger videre hjelp og behandling. Fastlegen har kontakt med mange hjelpeinstanser og har derfor en viktig rolle som veiviser i helsetjenesten. Fastlegen har taushetsplikt. Fastlegen kan du snakke med om både psykisk og fysisk helse. Hvem som er din fastlege kan du finne ut her. Om du ikke er fornøyd med din fastlege kan du bytte fastlege på samme side. 

Helsesøster

Du treffer helsesøster på de fleste skoler og helsestasjoner for ungdom. Du kan gå til helsesøster med spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet. Helsesøster har taushetsplikt. Les mer om helsesøster på www.ung.no.

Helsestasjoner

Helsestasjoner for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Her kan du få rådgivning og veiledning om fysisk, psykisk og seksuell helse. Helsestasjonene tilbyr også undersøkelser og behandling. Alle som arbeider på helsestasjonen har taushetsplikt. Det finnes helsestasjoner for ungdom i de fleste kommuner i landet. Er det ikke noe tilbud i kommunen din, finnes det antagelig i nabokommunen. Sjekk kommunens nettside for å finne ut hvor og når Helsestasjonen er åpen der du bor.

Helsestasjon for kjønn og seksualitet er et gratis tilbud for skeiv ungdom i alderen 13 til 30 år som bor i Oslo.

Sex og Samfunn er norges største senter for seksuell helse. De tilbyr smittesjekk, prevensjon, graviditetstest, gynekologisk undersøkelse, sexolog m.m. På sex og samfunns chat kan man snakke anonymt med kvalifisert helsepersonell om sex, seksualitet og seksuell helse. Sex og samfunn arrangerer også samtalegrupper for unge med utfordringer knyttet til trans/kjønnsidentitet. Les mer her.

Testtilbud
Å ha sex øker sjansen for å bli smittet av seksuelt overførbare infeksjoner. Alle kjønnssykdommer kan behandles og de fleste kan man kureres helt for, mens noen må man leve med hele livet, slik som hiv. I dag finnes det imidlertid medisiner som gjør at man kan leve gode liv selv med en hiv-diagnose. Å kunne ha en god seksuell helse forutsetter at man er flink til å teste seg når man har utsatt seg for risiko for å bli smittet. Å teste seg hvis du er en mann som har sex med menn er gratis. Noen steder tilbyr hurtigtester, mens andre må du vente en uke på svaret. Du kan teste deg på flere helsestasjoner, hos fastlegen, eller egne test-tilbud i de større byene. Her har du en oversikt over noen av disse.

Sjekk-punkt.no

Sjekkpunkt tilbyr hurtigtester for hiv og syfilis, samt tester for gonoré, klamydia og mycoplasma. Det er alltid gratis og anonymt. Man trenger ikke å bestille time, registrere seg eller betale. Har også chat og infosider.

Bedreåvite.no 

Informativ side drevet av St. Olavs hospital i Trondheim med oversikt over hurtigtesttilbud for HIV i Norge.

Olafiaklinikken

Senter for rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner. Lokalisert i Oslo.

Gratis kondomer
En enkel og anonym måte å bestille kondomer og glidemiddel på internett. Kommer i posten som anonym pakke.